Harkitumpaa kuluttamista


Tavara on nykyään niin halpaa ja helposti saatavilla, että helposti tulee ostettua yli oman tarpeen. Sisustusrintamallakin olisi aina jotain uutta ja ihanaa hankittavaa. Järkevää tai ympäristön kannalta kestävää jatkuva tavaran haaliminen ei tietenkään ole, ja olen viime aikoina koittanut tarkistaa omaa suhdetta ostamiseen.

Yritän tehdä ostoksia entistä harkitummin ja välttää heräteostoksia, jotka sitten myöhemmin osoittautuvat vikahankinnaksi. Muuttaessamme jouduin käymään läpi vuosien varrella kaappeihin kerääntyneet aarteet ja monen kohdalla ihmettelemään, mitä kummaa olen sen hankkiessani ajatellut. Edelleen nurkissa pyörii pari säkkiä, joiden sisältö pitäisi saada kierrätettyä johonkin. Sellaiset ostokset haluaisin jatkossa välttää. Useinhan sitä ostoksilla törmää johonkin, joka olisi aivan pakko saada heti sillä samalla hetkellä. Nyt olen kuitenkin ottanut sen periaatteen, että harkitsen ostosta vähintään yön yli, isompia ostoksia tietysti kauemminkin. Usein se "pakko saada" -fiilis menee ohi pienen aikalisän myötä.Lähtökohta kestävälle kuluttamiselle on, että ostaa vain sen minkä ihan oikeasti tarvitsee, kuluttaa ostamansa loppuun ja sen jälkeen huolehtii materiaalien kierrätyksestä. Yhä useammin ostokset jäävät kauppaan, kun hetken miettii, tarvitseeko kyseistä tuotetta oikeasti vai pärjäisikö sittenkin ilman.

Tietysti olisi myös mukava tietää, että ne tarpeelliseksi todetut tavarat on tuotettu vastuullisesti. Tämä jälkimmäinen onkin jo vaikeampi toteuttaa, sillä valitettavan vaikeaahan yksittäisen kuluttajan on ottaa selvää jokaisen ostamansa asian alkuperästä. Useimmissa ostoksissa sitä on yritysten markkinointipuheiden varassa ja nehän ovat - no, markkinointipuheita. 


Uuteen kotiin on etsinnässä yhtä ja toista, ja poden jo valmiiksi huonoa omaatuntoa kaikista tulevista hankinnoista. Niinpä haluan ehdottomasti, että kalusteet joita tänne hankimme ovat pitkäikäisiä niin laadun kuin ulkonäön puolesta. Aion nimittäin käyttää niitä pitkään.

P.S. Näissä kuvissa näkyy muutamia tänne uuteen kotiin tekemiämme hankintoja - ja myös muutamia juttuja, jotka ovat olleet meillä jo vuosia ja ovat edelleen mieluisia.

Kommentit

  1. Usein jo pelkkä rauhallinen harkinta riittää tekemään ekologisia valintoja. Ja se, että odottaa, että haluan heti -tunne menee ohi ja jos vielä viikon ja kuukauden kuluttua haluaa, ni sitten on hyvä jo harkita. Vaikeaa on välillä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin juuri! Vähän harkintaa niin tulee vähemmn hutiostoja :)

      Poista

Lähetä kommentti

LUETUIMMAT