Lontoo ja Harry Potter


10-vuotias esikoisemme on suuri Harry Potter -fani, ja hänen syntymäpäivälahjatoiveensa oli päästä Lontooseen katsomaan kirjojen ja elokuvien maisemia. Nyt syyslomalla kauan odotettu matka sitten toteutui ja oli kyllä menestys.

Ihan Lontoon maisemissakin riitti ihmeteltävää - kuulemma ne ovat ihan samanlaiset kuin elokuvissa. Jo kaksikerrosbussien ja punaisten puhelinkoppien bongailu oli elämys. Kävimme myös Kings Crossin asemalla, mistä juna Tylypahkaan lähtee laiturilta 9 ja 3/4.

Warner Studio Tour

Harry Potter -elokuvat on kuvattu Lontoon lähellä Warnerin Studioilla. Paikalle pääsee Lontoosta ottamalla junan Watford Junctionin asemalle, mistä pääsee bussikuljetuksella studioille. Junamatka kestää puolisen tuntia ja bussikyyti viitisentoista minuuttia.


Täällä kahdeksaa Harry Potter -elokuvaa kuvattiin kymmenen vuoden ajan. Elokuvien lapsinäyttelijät asuivat studioilla ja kävivät koulua kuvausten lomassa. Päätähdet olivat 11-vuotiaita ensimmäistä elokuvaa kuvattaessa ja parikymppisiä elokuvasarjan valmistuessa.

Studioilla on säilytetty suuri määrä elokuvien lavasteita, elokuvissa käytettyjä pukuja sekä rekvisiittaa. 10-vuotiaaseen tekivät suurimman vaikutuksen Tylypahkan suuri sali, velhopankki Irvetan lavasteet sekä Viistokuja, mutta kuten hän itse sanoo, parasta oli oikeastaan kaikki. Vierailun kruunasivat tietysti kahvilassa nautitut kermakaljat.

Aikuisen näkökulmastakin vierailu oli aika kiinnostava, sillä samalla sai paljon tietoa elokuvanteosta ylipäätään. Matkan varrelle kerrottiin elokuvamaailman luomisesta, tarpeiston ja lavasteiden valmistamisesta ja erilaisista erikoistehosteista. Tiesittekö muuten, että elokuvien Tylypahka on studioon rakennettu pienoismalli. Tätä pienoismallia on kuvattu elokuvassa ja lisätty maisemat ja hahmot digitaalisesti.

Kirottu lapsi


Harry Potter -matkamme ohjelmaan kuuluivat myös Kirottu lapsi -näytelmät Lontoon Palace-teatterissa. Kahden näytelmän tapahtumat sijoittuvat aikaan noin kaksikymmentä vuotta alkuperäisten kirjojen päättymisen jälkeen. Esitykset ovat erittäin suosittuja, joten liput kannattaa varata hyvissä ajoin - omamme olimme varanneet jo elokuussa näihin lokakuun  esityksiin.

Näytelmät olivat tosi hienosti tehtyjä kuten odottaa saattoi, ja erikoistehosteet näissäkin huimia. Myös näyttelijät ovat todella hyviä. Ennen näytelmien katsomista kannattaa kyllä perehtyä aiempien kirjojen/elokuvien juonenkäänteisiin, sillä muuten saattaa pudota kärryiltä. Aiempiin tapahtumiin nimittäin palataan useaan kertaan.

10-vuotiaamme oli aivan haltioissaan näytelmistä ja pystyi hyvin seuraamaan englanninkielistä esitystä varsinkin kun oli etukäteen lukenut näytelmät suomeksi. Itse asiassa hän sai selittää meille vanhemmille joitain juonenkäänteitä, kun emme olleet pysyä perässä.

Lontoossa paljon nähtävää kouluikäiselle


Vaikkeivat Harry Potter -jutut niin kiinnostaisikaan, voi Lontoota hyvin suositella matkakohteeksi kouluikäisen kanssa. Tämän ikäinen jaksaa jo kävellä, ja kaupungista löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää.

Tällä reissulla ehdimme Harry Potter -hommien lisäksi käydä British Museumissa katsomassa muumioita (ja oli siellä paljon muutakin nähtävää) sekä Natural History -museossa, jossa kiinnostavimmaksi osoittautui tulivuoriin ja maanjäristyksiin keskittyvä osio. Kävimme myös ostoksilla Hamleyn jättimäisessä lelukaupassa, jossa niin ikään vierähti hyvä tovi. Samalla saatiin napattua tuliaiset pikkuveljille, jotka olivat matkan ajan hoidossa isovanhemmilla.

Kommentit

LUETUIMMAT