Mitä on tyyli?


Olen tässä viime aikoina selaillut eri kalustevalmistajien katalogeja ja pohdiskellut, millaisia kalusteita tulevaan kotiimme haluaisin. Tietenkin merkittävä tekijä valinnassa ovat erilaiset käytännölliset seikat: mitä kalusteita arjessamme ylipäätään tarvitsemme, ja millaisia ominaisuuksia niillä pitää olla. Parantumattomana esteetikkona en pysty pitäytymään vain käytännöllisissä valintakriteereissä (ja miksi pitäisikään?), vaan esineiden ulkonäöllä on merkittävä rooli valintaprosessissa. Välillä ulkonäölliset seikat menevät jopa käytännöllisten edelle.

En ole koskaan tietoisesti ajatellut, että noudattaisin mitään tiettyä tyylisuuntaa sisutusvalinnoissani, enkä ole koskaan myöskään sisustanut alusta asti kokonaista asuntoa. Oikeastaan vierastan ajatusta, että koko kodin pitäisi noudattaa jotain tiettyä tyylisuuntaa, juuri erilaisten tyylien yhdistämisestä syntyy kiinnostavaa kerroksellisuutta.Nyt uuden kodin sisustusta miettiessäni huomaan, että tietyn tyyppiset jutut vetävät kovasti puoleensa. Jostain syystä esimerkiksi tunnen kovasti vetoa tanskalaisia designkalusteita kohtaan, vaikka en ole mitenkään tietoisesti päättänyt tykätä juuri niistä. Mutta mikä ihme se sitten on mikä niissä vetää puoleensa? Minkä ihmeen takia vaikka yksi pöytä on minusta nätimpi kuin toinen, vaikka ne noin käytännössä ajaisivat ihan saman asian?

Muotilehdissä tai blogeissa usein annetaan vinkkejä, miten löytää oma tyyli. Näitä minun on ollut aina hiukan vaikea käsittää. Itselleni tyyli oma tyyli on asioita, joista jostain tiedotomattomista ja selittämättömistä syistä vain tykkään. Ja jotenkin nämä asiat ovat usein sikäli saman tyylisiä että ne muodostavat kokonaisuuden (ainakin minun päässäni). Vierastan jotenkin ajatusta jostain tietoisesta oman tyylin etsimisen prosessista, se tuntuu keinotekoiselta.


Sisustaminen - samoin kuin vaikka pukeutuminen tai musiikkimaku - on pitkälti itseilmaisua, eikä vain joidenkin käytännön tarpeiden täyttämistä. Kaikesta saamastaan kritiikistä huolimatta koen tässä asiassa edelleen kiinnosyavaksi Pierre Bourdieu ajatukset mausta. Hän nimittäin liittää makuun vahvasti yhteiskunnallisen ulottuvuuden ja käsittelee sitä sosiaalisen erottautumisen välineenä. Valinnoillamme pukeutumisessa tai sisustamisessa  tai vaikka siinä mitä syömme, ilmaisemme ja muodostamme tiettyä sosiaalista asemaa.

Nyt taitaa olla aika lähteä nukkumaan ennen kuin tämä tarina karkaa turhan korkealentoiseksi. Sen kuitenkin sanon, että Tässäpä olisi kiinnostavia tutkimusaiheita joellekin sosiologille, kun ryhtyisi tutkimaan, mitä erilaset sisustusmaut ilmentävät. Tämä blogiskenekin noin ylipäätään voisi olla aika kiinnostava sosiologisen tutkimuksen kohde.

Kuvat: Gubi

Kommentit

LUETUIMMAT