Hidasta sisustamista

Keskimmäisemme sänky on peräisin isäni mummolasta, kullaalaiselta maatilalta. Omassa lapsuudenkodissani se oli käytössä pikkusiskollani.

Olet ehkä kuullut slow foodista tai slow travelista, mutta onko termi slow decorating tuttu? Itselle termi ainakin oli uusi, kun törmäsin siihen joku aika sitten. Jotenkin se kuitenkin osui ja upposi, ja kun ryhdyin kaivelemaan asiaa tarkemmin, siinä on paljon sellaista mitä haluan omassa kodissani toteuttaa.

Hidas sisustaminen liittyy tietenkin yleisempään hitaan elämän trendiin, jossa pyritään yksinkertaistamaan elämäntyyliä ja karsimaan omaa kulutusta vastakohtana suorittamiselle, kuluttamiselle ja kiireelle. Sille että kaikesta, myös oman kodin sisustamisesta, pitää tehdä suorittamista ja kilpailu sen sijaan että keskittyisi siihen mikä tuottaa itselle hyvää mieltä ja oloa.

Käytännössä hidas elämä voi tarkoittaa vaikka sitä, että välttää matkustelua ja turhaa kuluttamista tai ainakin panostaa hankkimansa ympäristöystävällisyyteen, eettisyyteen ja suosii lähellä tuotettua. Samalla ekologinen jalanjälkikin pienenee. Ylipäätään ajattelen, että hitaus tarkoittaa keskittymistä kokemuksiin ja merkityksiin materian sijaan ja laatuun määrän sijaan. Näitä periaatteita voi soveltaa myös sisustamiseen.

Nuorimmaisen sänky on sama jossa itse nukuin lapsena. Muistan vieläkin, miten viileältä sängyn laita tuntuu jalkaa vasten kun yöllä laittaa jalan peiton alta sitä vasten. 

Monesti downshiftaus tarkoittaa että asiat myös tapahtuvat hitaasti, esimerkiksi matkustaminen junalla on hitaampaa kuin lentokoneella ja ruoan valmistaminen itse alusta asti hitaampaa kuin puolivalmisteiden käyttö. Mielestäni tekemisen hitaus ei kuitenkaan tarkoita hidastelua hidastelun vuoksi vaan sitä että asioille varataan se aika minkä ne vaativat. Hitaus ei ole päämäärä vaan seurausta siitä että asioihin keskitytään ja niiden äärelle pysähdytään. Enkä todellakaan ole itse mikään pyhimys tässä asiassa, vaan käyn jatkuvasti neuvottelua oman kärsimättömyyden ja suorittamisenhalun kanssa.

Päiväpeittomme on mummoni virkkaama, ja saimme sen kihlajaislahjaksi. Samoin meillä on useita mummin kutomia mattoja.No niin, nyt tämä lähti taas hiukan turhan filosofisille linjoille, kun tarkoitus oli kirjoittaa hitaasta sisustamisesta. Tässä siis muutamia asioita, joita hitaus sisustamisessa voisi mielestäni tarkoittaa:

Keskeneräisyys

Koti ja sen sisustus on prosessi, joka elää jatkuvasti eikä koskaan ole valmis. Se myös kehittyy vähitellen arjessa syntyvien käytännön oivallusten kautta. Olisi vaikea kuvitella, että hankkisin kotiini kokonaan uuden sisustuksen kerralla ja sitten eläisin sen kanssa tyytyväisenä hamaan tulevaisuuteen. Käytännön kautta jotkut esineet saattavat osoittautua tarpeettomiksi ja toisille löytyy uusia käyttötarkoituksia. Käytön kautta niihin myös tiivistyy aivan uusia tarinoita ja merkityksiä.

Ajan kanssa sisustaminen

Onnistunut kodin sisustus vaatii aikaa ja pohdintaa, jotta asiat sekä toimivat käytännössä ja ovat lisäksi kauniita ja pitkäikäisiä. Voin toki ottaa jonkun sisustuskatalogin ja sisustaa kotini suoraan sen mukaan, mutta mitä persoonallista siinä silloin on ja miten se palvelee juuri minun tarpeitani?

Pitkäikäiset valinnat

Ainakin isommissa hankinnoissa haluan valita kotiini ainoastaa ratkaisuita ja tuotteita, joiden kanssa tulen lähtökohtaisesti viettämään vuosia, ehkä jopa vuosikymmeniä. Tämä tarkoittaa nopeasti vaihtuvien trendien välttämistä. Toisaalta pitkäikäisyys tarkoittaa laadun suosimista. Haluan tuotteita, jotka myös kestävät käytössä vaikka sitten kymmeniä vuosia. Lisäksi se tarkoittaa omien ja perheen tulevien tarpeiden ennakoimista. Esimerkiksi lastenhuoneiden sisustuksessa haluan suosia tuotteita, jotka kasvavat käyttäjänsä mukana enkä joudu uusimaan sisustusta joka toinen vuosi.

Esineiden kunnioittaminen

Paitsi että esineiden pitää olla lähtökohtaisesti laadukkaita, täytyy niistä myös pitää huolta. Pois heittämisen sijaan tavaroita voi korjata ja tuunata ja sitten kun ei enää voi, ne pitää kierrättää asianmukaisesti. Laadukkaan esineen korjaaminen kannattaa, ja jos sitä ei enää tarvita alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sille on mahdollista löytää uusia käyttötarkoituksia.

Kerroksellisuus ja tarinat

Kun kotiin kertyy esineitä eri elämänvaiheista, muodostuu sisustuksesta kerroksellinen eikä edusta vain yhtä trendiä tai tyylisuuntausta. Koti on persoonallinen ja kertoo omistajastaan, kun sinne on kerätty hänen rakastamiaan tavaroita. Esineet kantavat mukanaan tarinoita eri vaiheistaan ja ovat aidosti omistajalleen merkityksellisiä.

Lue myös:
Haaveiden designkalusteet
Olen säästeliäs pesänrakentaja

Kommentit

LUETUIMMAT