Olen säästeliäs pesänrakentaja


Tänä syksynä ruska on ollut poikkeuksellisen kaunis ja säät suosineet ulkoilua. Olemme lasten kanssa nauttineet tosi paljon ulkoilusta lähiympäristössä ja vähän pidemmälläkin. Saattaa kuitenkin olla että siinä vaiheessa kun lapset ovat minun ikäisiäni he eivät voi omien lastensa kanssa nauttia luonnosta kuten minä nyt heidän kanssaan. Ja se johtuu siitä, että me kaikki kulutamme ihan liikaa. 

Sitra on vastikään julkkaissut testin, jolla voi tutkia omaa hiilijalanjälkeään. Testi löytyy osoitteesta elamantapatesti.sitra.fi

Testin tehneiden keskimääräinen hiilijakanjälki on 7300 kg CO2e, oma tulokseni oli 6400. Se tekee minusta testin mukaan säästeliään pesänrakentajan, joka tiedostaa touhujensa ilmastovaikutukset, mutta sortuu silloin tällöin houkutuksiin. Tuuletteteluun ei kuitenkaan ole aihetta, sillä minunkin hiilijalanjälkeäni pitäisi pienentää roimasti, jotta se olisi kestävällä tasolla. 


Asumisen suhteen meillä on asiat aika hyvin, sillä asumme kerrostalossa, joka lämpiää kaukolämmöllä. Neliöitäkään ei ole hirveästi ylimääräisiä (tosin niitä tulee lisää kun pääsemme muuttamaan uuteen asuntoon). En myöskään tykkää hirveän lämpimästä sisälämpötilasta, vaan talvella meillä on alle 20 astetta lämmintä. 

Liikenteen suhteen menee vähän kaksijakoisesti. Koska asumme lähellä kaikkea ja hyvien liikenneyhteyksien lähellä, en juurikaan käytä autoa vaan julkisia tai jalkojani. Ainoastaan kun lähdetään pidempien matkojen päähän mummolaan tai mökille otan auton käyttöön. Myös lasten harrastusten vuoksi joudun ajamaan jonkun verran, kun jäähallit sijaitsevat täältä meiltä katsoen niin hankalissa paikoissa ettei niihin pääse kätevästi julkisilla. 

Huonoa omatuntoa koen lentämisestä, jota siitä huolimatta teen parin lomamatkan verran vuodessa. Matkailu vaan on liian antoisaa että siitä pystyisi kokonaan luopumaan. Pitäisi varmaan ruveta edes kompensoimaan lentojen päästöt.


Ruoka on toinen ilmastopaheeni. Syön nimittäin aivan liikaa lihaa ja maitotuotteita, jotka ovat ihan pahimpia hiilidioksidipäästöjen aiheuttajia. Minulla ei sinänsä ole mitään kasvisruokaa vastaan, päinvastoin se on usein tosi hyvää. Täytyisi opetella valmistamaan itsekin useampia kasvisruokia, niin ei turvautuisi aina tottumuksen voimasta tuttuihin liharesepteihin. Maitotuotteista ja erityisesti juustoista luopuminen tuntuukin sitten paljon vaikeammalta. En ole vielä törmännyt tuotteeseen, joka millään tasolla korvaisi hyvän juuston. Ehkä siis aloitan tuosta helpommasta eli lihansyönnin vähentämisestä.  

Neljäs osa-alue testissä on tavarat ja hankinnat. Tässä luen ansiokseni sen että pyrin hankkimaan laadukasta ja kestävää sekä pitkäikäistä tavaraa. Hankkimani pyrin myös käyttämään sen elinkaaren loppuun saakka. Lasten myötä olen tosin joutunut ottamaan tähän uuden näkökulma, sillä heidän kaikkia tarvikkeitaan ei tule käytettyä elinkaarensa päähän. Mahdollisuuksien mukaan kierrätän ne kuitenkin kaikilla kolmella lapsella ja sen jälkeen kierrätän käyttökelpoiset tarvikkeet vielä eteenpäin.


Nämä kuvat on muuten otettu viime viikonloppuna Seurasaaressa, missä kävimme ruskaa ihailemassa upeassa ulkoilusäässä.

Kommentit

LUETUIMMAT